Waving Helmets II Turma op Tournee


Na drie maanden op het terras van Herberg de Morgenstond gelegerd te zijn geweest vertrok Turma II vorige week vandaar en streek neer onder de oude eik in het vlakbij gelegen Toon Kortooms Park.

Het was in een paar uurtjes gepiept en dat was nodig ook, het terraspubliek drong behoorlijk op, ik hoefde alleen de helmen eraf te halen en Marja deed ze in het doosje, met een krant eromheen. De vlotten met de staven en de veren er nog op, gingen zò op de aanhanger van Gerald (van het park), die er heel rustig mee naar zijn toko reed, geen verenverwarring.


De eerste planken waren nog niet weg, of Gerold (van de herberg) had er al een tafeltje staan, geweldig om te zien hoe ieder van de Peelvennoten op zijn eigen manier met zo'n Turma om kan gaan !! Zeer aangenaam ook, om te constateren, dat na drie maanden aan de openbare weg, niet èèn helm ontbrak ! Misschien was het dus eigenlijk helemaal niet nodig geweest, destijds met het gouden helm jubileum, om de helmen op vlotten in het kanaal te leggen, zodat er niemand bij kon, maar goed, dat ik dat toen nog niet wist .......dan hadden we die extra dimensie, die de weerspiegeling in het water geeft niet gehad. Het optuigen van de vlotten met de 32 helmen, was ook zo gebeurd. Ze staan nu op een hele mooie plek, zo onder die eik bij het terras in het park.


Toen ik, een aantal jaren terug, met de Waving Helmets bezig was, heb ik er in eerste instantie vijf gemaakt, vorig jaar zomer kreeg ik de neiging om er een hele hoop in de wind te zien wuiven. Vanwege onze Centurio, de honderdman, dacht ik meteen aan honderd stuks, totdat een klant van me, archeoloog Maarten Dolmans me uit de droom hielp: De gouden helm die 100 jaar geleden in Helenaveen werd gevonden, werd altijd toebedicht aan een Centurio, een honderdman, die aan het hoofd stond van 100 soldaten te voet, maar in feite bestond in de eerste eeuw na Chr. een Centuria uit 80 man.


Verder valt de helm te dateren 319 A.D. en op de nekklep van de helm staat gegraveerd Stablesia VI : De zesde ruitereenheid van de equites Stablesiani, een Turma, een zwerm van 32 man te paard, aangevoerd door een Decurio. Zo ben ik uiteindelijk op het aantal van 32 gekomen, èèn Turma, net iets te weinig, dus dat werden er al snel twee, 64 helmen. Misschien komt er nog ooit een derde bij, dan zijn dat er dus 96. Als iedere Turma ook nog zijn eigen Decurio krijgt, dan zitten we op 99 en met de echte helm er nog bij is de circel weer rond ! Het mooiste zou het natuurlijk zijn om die drie zwermen los te laten op een van de Peelmeren, kijken waarheen de wind ze voert....