Het fluitje van Ans.

 

In de droomslaap van de derde slaapcyclus van vannacht kwam Ans Nieuwenburg-Bron mij wakker maken..
Ik ken Ans uit Eversham, de ijzertijd nederzetting van het prehistorische dorp Eindhoven.


Ans bewerkte daar de hoorns en de botten en ook af en toe de geweien als die er waren, maar die waren er niet zo vaak, want omdat de Evershammers het ijzer nog niet kenden hadden ze geen goede jachtsperen.


Ik kan me onze eerste ontmoeting nog goed herinneren, we gaven elkaar een hand en zonder iets te zeggen zagen we elkaars verleden in onze ogen.
We hoefden eigenlijk nooit te praten, maar toch hebben we dat veel gedaan.


Ik heb voor Ans een stel hele fijne kleine gereedschapjes mogen smeden en die ook op haar oude botten mogen uittesten, net zolang tot ze hetzelfde resultaat gaven als op de archeologische.
Ans had toegang tot ongekende archeologische bronnen over de hele wereld. In 1999 heeft ze van een stukje bot uit één van die bronnen, een middeleeuwse put uit 's-Hertogenbosch, voor mij een fluitje gemaakt. Dat fluitje heb ik toen ik het kreeg meteen om mijn ding in de 's-Peelruimte gehangen en daar is het blijven hangen totdat ik vorige week mijn ding ontstofte en afmaakte en afgelopen dinsdag in het cultuurcentrum plaatste.

" Ga eens in je gereedschappendoosje kijken " zei Ans vannacht tegen me, " je bent wat vergeten . . . " .
Ik was meteen klaar wakker en ben opgestaan om te gaan kijken en inderdaad, haar fluitje lag in het doosje met de gereedschappen die ik afgelopen dinsdag gebruikt had om mijn ding daar in elkaar te zetten en ik zag, dat ik niet alleen het fluitje was ik vergeten, maar ook de bijenwassen stembanden van het ding en het sjaaltje wat daaromheen hing, een sjaaltje gemaakt van het doekje waarin de Afrikaanse pijlpunten zaten die ik lang geleden in Eversham met Eline Van de Kam ruilde tegen iets waarvan ik vergeten ben wat het was.


Ik zal de stembanden er zo snel mogelijk in zetten en het sjaaltje eromheen doen en het het fluitje weer omhangen, zoals ik Ans nog net kon beloven voordat ik wakker werd.